Sprenger Computer Oplossingen

Help! Een virus!

Help! Een virus!

"Ik heb antivirus-software op mijn computer en toch heb ik een virus binnengekregen. Hoe kan dat?" Daar is zowel een snel als een meer uitgebreid antwoord op te geven.

Laten we beginnen met het snelle antwoord: uw Internetgewoonten.
99% van alle computers die bij ons aangemeld worden met een virus, hebben dat virus gekregen door Trojaanse paarden of andere virussen die zijn gedownload door 'peer to peer'-software zoals Limewire (slechts één voorbeeld van de vele peer to peer-programma's). Deze toepassingen worden gebruikt om software, films, muziek en afbeeldingen te downloaden waar je anders voor zou moeten betalen. Illegaal verkregen software is een broedplaats voor virussen!

Het meer uitgebreide antwoord gaat over de surfgewoonten van de computergebruiker. Welke sites bezoekt u? Downloadt u alles waarbij staat: "Download now"? Gratis Bureaubladachtergronden, screensavers en spelletjes zijn vaak de boosdoeners. Ook sociale websites (zoals bijvoorbeeld Friendster) zijn een voorbeeld. We nemen Friendster hier als voorbeeld omdat deze site heeft toegestaan dat het programma Antivirus 2009 op zijn website mocht adverteren. Antivirus 2009 neemt meteen uw computer over, geeft u een reeks waarschuwingen dat virussen zijn gevonden en geeft u meteen de mogelijkheid om ze te verwijderen. Als u op deze boodschap klikt, heeft u eigenlijk al toestemming gegeven aan het programma om uw computer over te nemen. U bent dan van de regen in de (flinke) drup geraakt...

Dus: als u geen virussen, malware, spyware, Trojaanse paarden of andere schurken op uw computer wilt, let dan goed op uw surfgedrag en wat u downloadt. Het kan u een hoop ergernis en geld besparen!

Onthoud: er is geen enkel antivirusprogramma waarmee uw computer 100% veilig is. De enige bescherming die u hebt, is uw eigen surfgedrag!

Help! een virus!